Wat is een metaverse?
Het concept van een metaverse is niet iets wat helemaal nieuw is. Het idee bestaat al best wel een tijdje. Het is echter wel iets waar mensen nu iets over beginnen te leren en interesse voor krijgen. De term werd oorspronkelijk gebruikt in de roman Snow Crash, geschreven door Neal Stephenson. In deze roman is de metaverse een virtuele ruimte die virtual reality, augmented reality en internet omvat. En niet te vergeten: het is ook een gedeelde ruimte. Het idee van een metaverse aangekondigd door bedrijven, zoals Facebook, lijkt erg op deze beschrijving van de roman Snow Crash. Hoewel de definities van VR uiteenlopen, is het een nieuwe versie van het internet met de focus op virtuele werelden. In plaats van websites te bezoeken met een browser, is het de bedoeling dat je toegang krijgt tot allerlei informatie die wordt aangereikt door een virtuele wereld met de mogelijkheid om augmented reality te gebruiken.De metaverse versus virtual reality: wat is het verschil?
Als je je verdiept in de metaverse kom je erachter dat er een aantal gelijkenissen zijn tussen de metaverse en VR. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen tussen deze twee. Hieronder staan de zes belangrijke verschillen tussen de metaverse en VR.1. Virtual Reality is duidelijk gedefinieerd, de metaverse daarentegen niet
Dit is het meest opvallende verschil tussen deze twee. Waar VR goed wordt begrepen, is dat bij de metaverse niet het geval. Volgens Zuckerberg is de metaverse “een belichaamd internet waar je in plaats van alleen de inhoud te bekijken, je jezelf er ook in bevindt”. Microsoft beschreef het op een andere manier: “een aanhoudende digitale wereld die wordt bewoond door digitale tweelingen van mensen, plaatsen en dingen”. Deze beschrijvingen voor de metaverse zijn vaag in vergelijking met ons begrip van virtual reality. De technische bedrijven hebben dus nog geen exacte definitie voor dit begrip gevonden. Je zou zelfs kunnen beweren dat de metaverse niets meer is dan een modewoord om technologische verbeteringen van het internet te definiëren.2. Facebook bezit beide technologieën niet
Net heb je gelezen dat er geen vaststaande definitie is voor de metaverse, maar wie mag dit begrip daadwerkelijk ook definiëren? Facebook speelt een grote rol in de ontwikkeling van VR, maar tegelijkertijd zijn ze niet de enige speler in deze gigantische markt. Precies hetzelfde geldt voor de metaverse. Facebook heeft wel hun naam veranderd in Meta, maar ze zijn niet het enige bedrijf dat hierbij betrokken is. Ook microsoft is bezig met de ontwikkeling van de metaverse. Bovendien verklaart Facebook zelf dat ze maar met een deel van de metaverse bezig zijn in plaats van de metaverse zelf. De metaverse zal dus vele malen groter zijn dan een enkel bedrijf.3. De metaverse bevat een gedeelde virtuele wereld
De metaverse is een gedeelde virtuele ruimte die betreed kan worden via het internet. Dit is iets dat je met VR-headsets natuurlijk al kunt doen. De virtuele ruimtes die nu beschikbaar zijn in de metaverse klinken ook vergelijkbaar virtual reality-programma’s die al bestaan.
Gebruikers kunnen zichzelf identificeren door persoonlijke avatars aan te maken die in virtuele ruimtes met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast kunnen ze met deze avatars virtuele items en omgevingen, denk aan bijvoorbeeld NFT’s, kopen of bouwen.
Het belangrijkste verschil is dat – hoewel bestaande virtuele werelden beperkt in omvang zijn – de metaverse klinkt alsof het toegang tot het hele internet zal bieden.
4. De metaverse zal toegankelijk zijn in virtual reality
Voor de metaverse hoef je geen VR-headset te dragen. Toch wordt er aangenomen dat grote delen van deze service toegankelijk zullen zijn voor headsetgebruikers. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de grens tussen surfen op internet en het gebruik van virtual reality zal vervagen. Als de metaverse zo populair wordt als dat vele bedrijven verwachten, zal VR waarschijnlijk veel minder een nicheproduct worden.
5. De Metaverse zal zich niet beperken tot VR-technologie
In navolging van het laatste punt zal de metaverse zich echter niet beperken tot virtual reality. De metaverse is toegankelijk voor augmented reality-apparaten en elk ander apparaat dat je gebruikt en nodig hebt om te verbinden met het internet.
Hierdoor komen er opties vrij die niet mogelijk zijn met alleen virtual reality. Met augmented reality kunnen bijvoorbeeld aspecten van de metaverse in de echte wereld worden geprojecteerd. De virtuele ruimtes waarin je met anderen zal gaan communiceren zullen ook zo worden ontworpen dat ze overal toegankelijk zijn. Dit betekent dat je dus geen VR-headset nodig zou hebben.
6. De metaverse is potentieel veel groter dan VR
Virtual reality wordt nu gebruikt voor onderwijs, therapie en sport, maar waar het het meeste voor wordt gebruikt, is entertainment. De metaverse klinkt meer als verbeterde versie van het internet. Er wordt verwacht dat met de komst van metaverse de manier waarop mensen werken, surfen en socializen helemaal veranderd wordt.
Zal de metaverse het internet vervangen?
Virtual reality heeft niet het effect op de wereld gehad dat sommige mensen hadden verwacht. Er is een limiet aan hoeveel tijd mensen willen besteden aan het dragen van een headset. De metaverse zal dit probleem niet hebben. Het zal toegankelijk zijn voor mensen met en zonder toegang tot een VR-headset. Hierdoor wordt verwacht dat het daardoor een veel grotere impact zal hebben.
Tegelijkertijd is het hoogst onwaarschijnlijk dat de metaverse het internet volledig zal vervangen. VR-headsets bieden een interessant alternatief voor computerschermen. De metaverse zal een interessant alternatief bieden voor internet. Maar geen van beide is ontworpen om als vervanging van het internet te zijn.